Zuivelcoöperaties niet enthousiast over toenemende diversiteit melkstromen

Naast biologische melk, is er ook weidemelk of oermelk. Er zijn steeds meer diverse melkstromen. Zuivelcoöperaties zijn terughoudend. Zij vrezen een versnippering van het aanbod, wat ten koste van de efficiëntie zou kunnen gaan. Daarnaast staat de coöperatieve gedachte centraal. Wanneer de ene melkveehouder een iets hogere melkprijs ontvangt leidt dat tot discussies onder de leden.
 Zuivelcoöperaties niet enthousiast over toenemende diversiteit melkstromen (agriholland.nl)

Naast biologische melk, is er ook weidemelk of oermelk. Er zijn steeds meer diverse melkstromen. Zuivelcoöperaties zijn terughoudend. Zij vrezen een versnippering van het aanbod, wat ten koste van de efficiëntie zou kunnen gaan. Daarnaast staat de coöperatieve gedachte centraal. Wanneer de ene melkveehouder een iets hogere melkprijs ontvangt leidt dat tot discussies onder de leden.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
putjesschepper
Nee precies een standstill was wel coöperatief. 😂
+3
robbies
Het op slot zetten van een groep collega's is ook niet coöperatief
dwers
Wat zijn de voorlopers, die met de biovergister zeker.
+1
kaas
@dwers en met zonnepanelen op het dak via rfc zeker subsidie klopperij
spotmelker
Wanneer de ene melkveehouder een iets hogere melkprijs ontvangt leidt dat tot discussies onder de leden. Sinds de invoering van de quantumtoeslag is dat al zo. Nu de markt vraagt om verschillende melkstromen komen ze er niet meer onderuit tenzij ze dat marktaandeel kwijt willen.
+1
Coen
@spotmelker , deze echte niche-markten zijn nog nooit aan de grote cooperaties besteed geweest, daarvoor moet aparte verwerkers komen.

de grote cooperaties zullen de exportmarkten bedienen met industrie- cq stalmelk.
+1
Wilbert
@spotmelker de onderneming rfc wil wel verschillende melkstromen. Maar hoe ga je als cooperatie tegen 2000 boeren zeggen dat ze duurzaam genoeg zijn om de lokale premium markt te bedienen, en tegen de andere 12000 zeggen dat zij niet duurzaam genoeg zijn. Dan breekt de pleuris uit. Iedere boer vindt zijn eigen bedrijfsvoering namelijk heel duurzaam.
+2
robbies
@Wilbert op dezelfde manier als dat je de grupstalboeren uitfaseert: zonder communicatie, met een persbericht en als NZO-besluit
+1
josl
@Wilbert en die andere 12000 net zo goed moeten werken aan reductie ammoniak, co2, biodiversiteit, dierenwelzijn, weidegang, kalversterfte etc om hun license to produce te behouden zonder een meerwaarde op de markt.
dwers
Bij de VLOG melk is het ook maar 1 cent vergoeding , ook omdat het boeren zijn in een bepaald gebied om de fabriek heen en andere boeren dus ook geen kans hebben om mee te doen.
+1
puntertje
Als een coöperatie eerst op massa-efficiëntie inzet, waar fabrieken bij voorkeur meer dan een miljard liter melk moeten kunnen verwerken en nu concludeert dat de infrastructuur niet geschikt is voor differentiatie kun je misschien voorzichtig zeggen dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Dat er te veel werd gerekend om de bulkproductie maar efficient te verwerken. Iets waarvan bestuur nu zelf tegen hun eigen leden zegt dat dat de onjuiste weg is. En daarmee weer leden die zelf bulkproductie voorstaan in de gordijnen jagen.
De meeste bestuurders zijn dan ook niet vreselijk capabel in het strategisch denken maar danken hun positie vooral aan het exelente vermogen om goed met elke golf mee te deinen.
+1
slagroomvla
@puntertje Blijkbaar is er niet zoveel behoefte aan verschillende melkstromen, wie roepen er namelijk het hardst om? Iets maken waar geen markt voor is, waarom moet je dat willen??
josl
@puntertje en wat denk je van de ledenraden? De kracht van de coöp is ook de zwakte. Het grootste probleem van een organisatie ( RFC, LTO, NMV, DOC etc)zijn de leden zelf. Om dat te maskeren gebruiken we de slogan: alleen ga je sneller maar samen kom je verder.

Aware is een bedrijf wat compleet andersom redeneert: vanuit de markt naar de boer. En geen last van leden. De markt vraagt, en je zoekt er melkleveranciers bij. De uitdaging is die te verleiden erin te stappen. Niks mis mee naar mijn mening, alleen beseffen veel boeren nog niet dat ze op termijn ( jaar of 10) op de DOC melkprijs ( die dan hopelijk relatief hoger ligt) zullen belanden aangezien de diversiteit ervoor zorgt dat ook de melkprijs binnen de bedrijven verder zal differentiëren terwijl de samenleving wel toenemend eisen stelt.
pieta
@josl Bijkomend probleem is dat de eerste aanvullende eisen even betaald worden en daarna al snel standaard. In de jaren 90 hadden wij op het werk discussies over het hebben van een computer in huis. Sommige zeiden wat een welvaart hebben we. Iedereen heeft een computer(eind 90). Ook toen zeiden sommigen al nu is het een luxe over een paar jaar ben je verplicht om er een te hebben. En zodra je het verplicht bent is het eigenlijk geen luxe meer.
+1
puntertje
@josl Nou nou, een bestuurder die de leden benoemd tot zwakste schakel. Als bestuurders steeds gaan doen wat de (hardsschreeuwende) leden graag willen, dan is dat een zwakte van de bestuurders en niet van de leden. Sterker nog, die gaan alleen nog maar harder schreeuwen. En als een coöperatie dan een soort mamoettanker is zoals je dat zegt, dan moeten bestuurders toch op tijd ingrijpen als we richting ondiep water varen, en dan ga je toch niet af op mensen die zeggen dat ze vinden dat het ondiepe water wel wat mee valt, omdat ze het ondiepe water niet zien? En dan als compromis maar een beetje half bijsturen?
+4
Hans van Bergen
Is natuurlijk volstrekte flauwekul. Veel coöperaties en particulieren hebben al tientallen jaren zuivel stromen met beweidende koeien, vlog oermelk en alles ineen. Namelijk bio melk. Alleen heel weinig mensen willen dat hebben. Dat is de keiharde realiteit.
m uut m
@Hans van Bergen
Biologisch is nog steeds een behoorlijke groeimarkt.
+2
slagroomvla
@m uut m Even wachten op de volgende crises, dan zijn alle principes weer inwisselbaar voor geld! De kassa wint altijd van de emotie.
m uut m
@slagroomvla
De volgende crisis kan wel eens catastrofaal zijn voor de grote gangbare bedrijven. Biologisch is een heel andere markt.
pieta
@m uut m Bio is een groeimarkt maar we hoeven niet net te doen alsof we morgen allemaal bio kunnen worden en ook die melkprijs waar kunnen maken in de markt.
m uut m
@pieta
Kan ook niet want dat moet eerst de veestapel halveren.
pieta
@m uut m Komt er zo weinig voer van dat bioland? 😁
m uut m
@m uut m
Te veel stront om de mest fatsoenlijk te plaatsen
pieta
@m uut m Nou ben ik volgens jou intensief. Maar ik nog nooit moeite gehad om de mest op eigen land fatsoenlijk te plaatsen.
m uut m
@pieta
Zonder derogatie en ook alle kippen en varkens mest plaatsen ipv exporteren ,verbranden of verwerken.
+1
brabo
@m uut m
een generatie geleden waren er nog veel meer kippen/koeien/varkens en toen werd de mest ook makkelijk geplaatst.
puntertje
@brabo Een generatie geleden plaatste men ook overal asbestdaken. Wat is je punt?
brabo
@puntertje
plaatsen is niet moeilijk, maar de steeds scherpere normen is het probleem. En heb maar niet de illusie dat de normen en het aantal vee een keer op dezelfde hoogte uit komen.
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
heb maar niet de illusie dat de normen en het aantal vee een keer op dezelfde hoogte uit komen.

Dat zeg je goed, zeker in Brabant is het onmogelijk om het aantal stuks vee in verhouding tot bemestingsnormen te krijgen, men wil maar één ding daar en dat is meer vee.
+1
m uut m
@brabo
Mest dumpen is wat anders dan netjes plaatsen.
pieta
@m uut m Jij wil de ene regel strak aanhouden (170 kg N per hectare, gewoon een belachelijke regel op goed producerend grasland) en de andere wil je alles loslaten. Wij hebben een totale bedrijfsfosfaatproductie van net onder de 100 kg fosfaat per hectare(ja ja, incl de vleeskalveren) en onder de 300 kg N per hectare. Dit is inclusief de hectares waar ik mest breng en mais haal middels boer-boer. Dan hoef je echt niet te dumpen om het kwijt te worden.
+3
slagroomvla
@m uut m bio is een welvaartsverschijnsel, zelfde als dierenpartij. Zo groot is die hele markt niet, alleen de aanhangers (linkse activisten/grashof en friends) zijn hele fanatieke gelovigen, en maken lawaai voor 10.
diezel
@slagroomvla
Als het eenmaal beleid is in een groot land........

Duitsland heeft plannen aangekondigd om de federale financiering te stimuleren in stappen om biologische landbouw te realiseren op ongeveer 20% van alle grond die bestemd is voor gebruik in de landbouw in het hele land.
just-food.com/news/…
mlkvhoudr
@diezel niet het eerste slechte plan wat uit duitsland komt .....
diezel
@mlkvhoudr
Waarom denk je dat AH en Jumbo zo'n haast hadden met iets duurzamers in hun zuivel-vitrine?
De grootste retailer van Europa schijnt nogal grote plannen te hebben met............ biologisch.
m uut m
@slagroomvla
Biologisch wordt straks de norm.
We moeten af van het idee dat we chemie nodig hebben om voedsel te verbouwen.
slagroomvla
@m uut m Nou dan zie ik jou toekomst duister in.
m uut m
@slagroomvla
Juist niet.
slagroomvla
@m uut m vertel?
m uut m
@slagroomvla
Ik voldoe al aan de eisen.
Jij niet.
slagroomvla
@m uut m Wel het laatste waar ik mij zorgen om maak.
robbies
@m uut m jawel. Biologisch ontwikkelt zich te weinig. Zit weinig vernieuwing in het concept. Als iedereen biologisch wordt, krijg je een nieuwe kostprijsdiscussie.
m uut m
@robbies
Dan begrijp je niet waar het om gaat.
robbies
@m uut m jij denkt dat wanneer iedereen biologisch wordt je tot in de lengte van dagen kan doorproduceren op dezelfde manier?
m uut m
@robbies
Je snapt werkelijk geen snars van waarom mensen biologisch boeren.
Biologisch is juist alles in balans hebben.
Economie staat NIET voorop.
robbies
@m uut m die ideologie houdt op vanaf het moment dat de RMO jouw erf verlaat. Jij denkt dat wanneer iedereen biologisch is er geen concurrentie meer is? Een heel winkelschap vol biologische producten. Vertel mij maar waarom de consument het jouwe moet kiezen.
m uut m
@robbies
Waarom zouden we meer moeten produceren dan dat de vraag is?
Ook dat is (bio)logisch boeren.
robbies
@m uut m ik heb de overtuiging dat de consument niets vraagt, maar kiest uit datgene wat de retail aanbiedt. Ook in het winkelschap moet een ontwikkeling zichtbaar zijn
puntertje
@slagroomvla Alle slagroomvla is gemaakt met weidemelk, dus zelfs daar kunnen ze je melk al niet voor gebruiken.
slagroomvla
@puntertje Jij weet niet waar ik aan lever, ik weet wel wie er bij jou komt.
robbies
@slagroomvla denk jij dat onze welvaart ooit zover daalt dat deze verschijnselen wegtrekken??
slagroomvla
@robbies Gaat om werkelijke omvang afzetmarkt voor duurdere producten, die is heel beperkt. Ik moet af en toe met mijn vrouw op vrijdagavond mee naar de Jumbo, best leuk. Waar de meeste voorraad van in het schap staat daarvan is de meeste afzet, en dat is werkelijk nooit het dure voedsel.
robbies
@slagroomvla dat zijn de huismerken bedoel je?
slagroomvla
@robbies onder andere, maar van bio is van alles maar een klein beetje op voorraad, 2 mogelijkheden, of het is amper houdbaar, of het verkoopt niet!
robbies
@slagroomvla dan begrijp je dus ook waarom de supermarkten zo graag hun huismerk wil verduurzamen. Dat loopt het hardst.
slagroomvla
@robbies nee,daar worden ze rechtstreeks op aangesproken door de ngo's. En dat willen ze graag voorkomen!
robbies
@slagroomvla ook dat ja. Dus je weet heel goed dat het geen welzijnsverschijnsel is
+2
slagroomvla
@robbies welvaartsverschijnsel bedoel je, zeker wel, was er honger en/of oorlog dan maakt zich niemand druk om al die mooie duurzaamheids verhaaltjes,dan ben je blij als er eten is!
robbies
@slagroomvla honger in NL komt nooit weer.
pieta
@robbies Dat hoop ik in ieder geval niet. Maar het is wel een welzijnsverschijnsel. Niet dat het allemaal slecht is wat ze willen. Maar als morgen de pleuris uitbreekt (en dan serieuze pleuris) dan is weidegang, een kruidenrijk stuk grasland etc allemaal niet meer zo belangrijk.
+1
m uut m
@pieta
Als dat het argument is om je gelijk te halen .
Dat is wel triest.
pieta
@m uut m Het gaat hier niet om gelijk hebben/krijgen. Ik stel vast dat het een luxe is dat je allerhande neveneisen aan voedsel kunt stellen. Daar kun je het nog mee oneens zijn. Maar dan moet je misschien eens gaan informeren in een rampgebied of ze voedsel willen hebben of dat ze alleen voedsel willen als dat afkomstig is van een bedrijf met weidevogelbeheer etc.
robbies
@pieta ongetwijfeld niet. Daar heb je helemaal gelijk in. Ga jij maar leveren voor de prijs die de mensen in oorlogsgebieden kunnen betalen.
pieta
@robbies Waar zeg ik dat ik dat wil? Wat is dat toch dat mensen je altijd woorden in de mond willen leggen? Je zou natuurlijk zo sportief kunnen zijn om te zeggen dat ik gewoon een punt heb en dat we met zijn allen maar moeten hopen dat het hier nooit zo gaat komen. 😁
+1
robbies
@pieta vooruit dan; ik hoop dat het nooit zover komt.😁

Maar jij en @slagroomvla vertonen struisvogelgedrag. Het is een welvaartverschijnsel en in andere landen vragen daar niet om. Alleen zitten wij in Nederland met een bepaalde standaard waarvan de maatschappij (aangespoord door NGO's) verwacht dat wij aan deze standaar omdat die hoort bij onze economie.

Vergelijk het met auto's: als Lada haar oostblokkwaliteit in Nederland gaat produceren, betekent dat dan automatisch dat er ook een markt hier is voor hun producten? Technisch zal het allemaal wel in orde zijn, maar denk je echt dat hun definitie van kwaliteit tegemoet komt aan de standaard van de gemiddelde Nederlandse burger? En als er kritiek komt dat Lada dat pareert met de opmerking dat men in Oekraine blij is met een betaalbare auto?
+2
pieta
@robbies Jij ziet het verschil niet tussen iets vaststellen en wat dan je mening is en hoe je er mee omgaat. Mijn gehele mening over allerhande zaken is moeilijk compleet onder woorden te brengen. Maar ik ben flexibeler als je zou denken. Ik heb zeker geen last van struisvogelgedrag. Ik zie echt wel wat er gebeurt en waar de kansen en bedreigingen liggen. Hoe ik er op inspeel en mee omga staat niet hier. Wel zijn we jongvee weiden aan het leren. We gebruiken steeds meer gras in het rantsoen. We hebben een stukje natuurbeheer. En zo spelen er nog wel wat meer dingen. 😁
m uut m
@pieta
Dat is geen luxe maar een recht dat de consument heeft op voedsel dat vrij is van chemicaliën.
We komen er al meer achter dat alles bestrijden averechts werkt.
+1
pieta
@m uut m Vrij van chemicaliën is redelijk primair verbonden aan voedselveiligheid. Nou begin jij natuurlijk over nergens in het productieproces iets van chemicaliën. Ik zit meer op het standpunt van veilige chemicaliën en gebruik daarvan.
En als je absoluut niets met chemicaliën wil dan hoop ik voor je dat je nooit ziek zult worden.
m uut m
@pieta
Heb het over voedsel.
We weten nog steeds niet de effecten op langere termijn. DDT was ook veilig!
pieta
@m uut m Daar ben ik het mee eens hoor. Maar ik werk wel gewoon met mijn dagelijkse praktijk. Ik maak gebruik van wat er is. Ik neem aan dat jij ook geen gebruik maakt van mobiele telefoon, schotel etc want het gevaar van die straling kun je ook altijd aan blijven twijfelen.
m uut m
@pieta
Kinderen geboren met een ingreep hebben vaker gezondheidsklachten

Kinderen die ter aarde komen via een medische ingreep, hebben vaker gezondheidsproblemen. (Foto: ANP)

Kinderen die ter aarde komen via een medische ingreep, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een grote internationale studie waar het UMCG aan meewerkte.

Volgens de onderzoekers is er een duidelijk verband tussen niet-natuurlijke bevallingen en latere gezondheidsproblemen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat ingrijpen altijd leidt tot een zwakkere gezondheid.

Terughoudend zijn

Toch roepen de onderzoekers artsen en verloskundigen op om terughoudend te zijn met het inzetten van bijvoorbeeld keizersneden, weeënopwekkers, tangverlossingen en de vacuümpomp. Advies: geef vrouwen meer de tijd tijdens de bevalling.

Kinderen die vaginaal ter wereld komen hebben betere kans op goede gezondheidLilian Peters - Epidemioloog (UMCG)

'Dit onderzoek laat zien dat het heel erg belangrijk is om de voors en tegens van een ingreep goed te wegen', zegt Lilian Peters, epidemioloog bij het UMCG en het VUmc in Amsterdam. 'De langetermijngevolgen voor het kind zijn onvoldoende onderzocht.'

Wereldwijd, ook in Nederland, is juist een stijging te zien in het aantal geboorte interventies. 

Gezond geboren

Peters analyseerde de gegevens van een half miljoen Australische kinderen van gezonde moeders. Die kinderen werden zonder aangeboren aandoening geboren na een ongecompliceerde zwangerschap, maar in veel gevallen wel mét medische ingreep. Na de geboorte werden de kinderen vijf jaar lang gevolgd. 

'We hebben gezien dat de kinderen die spontaan vaginaal werden geboren een betere kans op een goede gezondheid hebben', zegt Peters.

Obesitas en eczeem

Kinderen die na een ingreep het levenslicht zagen hebben kans op ziekte. Peters: 'Na keizersneden zagen we vaker stofwisselingsziekte of obesitas. Bij andere ingrepen kwamen vaker luchtweginfecties of eczeem voor'.

Met weeënopwekkers en een keizersnede zijn de gezondheidsproblemen het grootstLilian Peters - Epidemioloog (UMCG)

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe meer er is ingrepen hoe meer gezondheidsproblemen een kind kan krijgen. 'Als er eerst weeënopwekkers zijn gegeven en vervolgens ook een keizersnede nodig was, dan zijn de gezondheidsproblemen het grootst', legt Peters uit.

Waarom?

Het onderzoek toont dus een verband tussen interventies en de gezondheid maar geeft er geen verklaring voor. Er is wel een hypothese van een Australische onderzoeker. Volgens dat idee regelt een vaginale geboorte een gezond 'microbioom': de micro-organismen die de moeder op het lichaam van het kind 'zaait'.

Daarnaast is de theorie dat stress ook de gezondheid van een kind beïnvloed: te weinig stress of te veel stress kan lijden tot een verandering in het DNA.

'We moeten die hypothesen nog verder onderzoeken', besluit onderzoekster Peters.
Wilbert
@m uut m wat stel je voor? De ziekenhuizen maar sluiten?
Er is enkel een verband aangetoond en geen oorzaak gevolg.
Correlatie, geen causaliteit. Er kunnen tal van andere redenen zijn, we weten ook dat lageropgeleiden vaker ongezonder leven en zij ook vaker problemen hebben rond de geboorte.
Weet je wat ook leuk is om te onderzoeken, het verband tussen het drinken van biologische melk en de gezondheid van mensen. Zeer waarschijnlijk is daar een correlatie tussen, maar dat betekent niet dat je van biomelk gezond wordt. Snap je?
umcg.nl/NL/UMCG/…
m uut m
@Wilbert
Nee ik wil maar aangeven dat zoiets onschuldigs als een keizersnede of weeën opwekking zoveel invloed op het kind kan hebben.
Dan kun je nog zo hard roepen dat gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn.
Ik ga daar niet in mee dat dit wel zo is.
Door kunstmest ondermijn je ook de balans in de voeding van de plant dit heeft ook gevolgen.
Wilbert
@m uut m je snapt je eigen voorbeeld niet...
+2
pieta
@m uut m Volgens mij is kunstmest echt een volkomen prima product en ook heel veilig en zelfs gezondheidsbevorderend. Evenals de meeste gewasbeschermingsmiddelen en geneesmiddelen. En is de bio-sector een gevaar voor de mensheid. Ik heb hier één goede reden voor en dat is dat sinds de invoering van kunstmest, chemicaliën en geneesmiddelen de levensverwachting van de gemiddelde mens flink is toegenomen. 😁
m uut m
@pieta
Ja hoor we kunnen met pilletjes en drankjes de gemiddelde leeftijd wel opkrikken.
Met kunstmest en monocultuur is de ellende begonnen.
slagroomvla
@m uut m Waar reinig jij de melkinstallatie mee?
m uut m
@slagroomvla
Kokend water
slagroomvla
@m uut m Dus nooit geen reinigingsmiddel?
pieta
@m uut m Er stond een smiley achteraan. 😁
+2
mlkvhoudr
@m uut m blihft lastig kiezen een kind met eczeem of met hersenbeschadiging omdat er zuurstofgebrek op trad wegens een te lange bevalling. Denk nou even na man die kinderen zitten klem tussen moeders haar bekken en de persweeen het heet niet voor niets een verlossing.....
m uut m
@mlkvhoudr
Dat is niet de strekking van het verhaal en ook niet die van mij.
Ik probeer hier aan te geven dat een ogenschijnlijk onschuldige ingreep al invloed heeft op ons immuun systeem.
Wat de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op ons immuun systeem heeft is nog steeds onduidelijk. Ik ga er dus niet gelijk van uit dat alles "veilig" is.
Wilbert
@m uut m je gaat keer op keer de mist in. Er is geen invloed van, maar een correlatie.
Lijkt wel of ik tegen een muur praat.
m uut m
@Wilbert
Je probeert alles te nuanceren.
Maar de kleinste dingen kunnen al van invloed zijn.
robbies
@pieta ik had je wat wereldser ingeschat. Welke pleuris moet er uitbreken? Een alieninvasie?? Ik geloof niet dat we in West-Europa ooit nog een hongersnood gaan kennen. Het is dus geen hype omdat er nu even geld is, maar het blijft.
pieta
@robbies Ik zeg toch niet dat het een hype is. Ik verwacht ook niet dat het over gaat. Maar ik vind het weldegelijk een welzijnsverschijnsel. Wij hebben de luxe om allerhande (niet primair om gezondheid draaiende) eisen te stellen aan voedsel. En dat is gewoon een echte luxe.
robbies
@pieta dat is een luxe, maar in absolute getallen geeft de Nederlandse consument nog altijd meer uit dan de landen waar een schaarste aan voedsel is. Ik had het idee dat jij graag de voedseleisen van derdenlanden wil leveren, betaalt aan de welvaartsnorm die hier geldt. En dat gaat mijn inziens niet.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
de Nederlandse consument nog altijd meer uit dan de landen waar een schaarste aan voedsel is

In China is niet direct schaarste aan voedsel maar daar geven ze een groter deel van hun inkomen en ook hogere prijs voor babymelkpoeder als in NL. En ze kopen die vanwege de vele schandalen daar indertijd. En nu proberen we ons in die markt te blijven onderscheiden door van gras tot glas ed.
robbies
@pieta voor de wei die in babymelk gaat moet er eerst een berg kaas gemaakt worden die ook verhandeld moet worden
pieta
@robbies Klopt, maar ook was eerst de wei het bijproduct.
robbies
@pieta Dat klopt, en complimenten voor het waarderen van wei. Maar ik ben altijd sceptisch ten opzichte van de succesverhalen over wei. Als je foliekaas onrendabel moet dumpen, dan kan dat klein beetje wei dat verlies niet compenseren, ondanks haar hogere marges
pieta
@robbies Heb je dan alleen weipoeder als je foliekaas maakt?
robbies
@pieta Oh nee, maar is de hoeveelheid aan reststromen groter dan de hoeveelheid kaas? lijkt me niet. Ik ken de verhouding niet, maar als je van bv 4 kilogram kaas 1 kilogram reststroom overhoudt, dan moet die ene kilogram reststroom 4x zoveel opbrengen om die 4 kilogram kaas te compenseren. Het kan ook andersom zijn dat de kaasproductie in dienst staat van de reststromen en dan is het niet zo erg om de kaas met verlies te dumpen. Maar aangezien DOC nog vol op foliekaas inzet en niet op verwerking van nevenstromen, ga ik er gemakshalve maar vanuit dat de hoofdmoot kaasproductie is en de nevenstromen niet meer dan een lucratieve waardering van een voormalig restproduct.
pieta
@robbies Je gaat voorbij aan het punt dat je niet alleen foliekaas er van kunt maken maar ook merkkaas. En dat in het verleden wei een reststroom was en nu in ieder geval een belangrijk restproduct. En zo veranderen met de tijd wel meer dingen en inzichten.
+2
slagroomvla
@robbies roep dat maar niet te hard, je weet nooit wat er gebeurt.
josl
@Hans van Bergen kijk naar intensief Hans. De Retail is zich aan het bemoeien met differentiatie. Elke keten wil zijn eigen huismerk kip, varken en dus ook zuivel uploaden van goedkope bulk naar een excellent product voor de laagste prijs. Dus er moeten wat toeters en bellen bij zodat het huismerk onderscheidend is tav de fabrieksmerken. Bio blijft bio.
RSIB
Al die verschillende melkstromen geeft eigenlijk dat de fabrieken nog meer tegen elkaar uitgespeeld worden door de inkoop van de retail. We zijn weer terugbij af als de situatie voor de oprichting van de melkfabrieks cooperaties, naar mijn mening.
+2
dwers
Quote Reactie van @RSIB:
Al die verschillende melkstromen geeft eigenlijk dat de fabrieken nog meer tegen elkaar uitgespeeld worden

Dat doen de coöperaties ook al met hun eigen leden.
pieta
@dwers Ook dat moesten ze niet doen. Maar daar zijn ze met de weidepremie al mee begonnen.
+1
dwers
@pieta weidepremie is een sigaar uit eigen doos.
pieta
@RSIB Dat vind ik er ook het moeilijke aan. Hoe ga je die "winsten" verdelen?
dwers
@pieta foqus planet beter opwaarderen, allemaal een kale melkprijs en de plus daaruit , kan iedereen het zelf bepalen.
Jaap40
@RSIB niet de fabrieken worden tegen elkaar uitgespeeld, de verschillende melkstromen worden tegen elkaar uitgespeeld.
Piet1960
Er wordt altijd maar gezegd, de consument wil 't. Vlogmelk, gruttomelk, oermelk allemaal door de consument verzonnen?
+1
robbies
@Piet1960 de consument heeft ook nooit om Coca Cola gevraagd, niet om McDonalds en niet om smartphones. Pas als er iets is willen mensen het hebben. Als statussymbool of om schuld af te kopen. De markt werkt als een zandloper: aan de bovenkant is er veel aanbod en aan de onderkant een groot potentieel aan klanten. In het midden zitten de supermarkten en die bepalen wat er bij de klanten komt en met welke marge

Een verwerpelijk model, maar daar moeten we mee dealen. Het alternatief is rechtstreeks op de klant verkopen.
Piet1960
@robbies Dat bedoel ik.
+1
robbies
@Piet1960 dus moeten we iets produceren wat de supermarkt aan haar klanten wil verkopen. Vroeger was dat het goedkope. Tegenwoordig zijn er andere unieke eigenschappen nodig. Dus VLOG, grutto en heel de santékraam
robbies
Mag weg
Jan-T
Tja de zuivel coöperaties worden niet enthousiast van verschillende melkstromen.
Nu meld de leverancier zich met een ander type melk, wat we als nieuwe kans zien om €.... en ze zien het niet. ... Pffffffffffff

Zullen ze wel snappen dat er zoveel coöperatie leden zijn die niets zien in de al die aanvullende leveringsvoorwaarden, die ook geen meerwaarde in de melkprijs opleveren.

De zuivel sector zorgt erg slecht voor haar leden financiers. ik durf er 1 x €.1000,- op te wedden dat we over tien jaar de zelfde de jaren tachtig melk prijs ontvangen ????
Met medewerking van de zuivel.??????????

Een sector als de zuivel zal ook normen en waarden moeten hebben maar die hebben we onder leiding van de coöperaties met zijn allen niet.??
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden melk , melkprijs , melkveehouder en weidemelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!