Boerenkaas maken populaire cursus

Cursus Boerenkaas maken bij het Dairy Training Centre in Oenkerk is erg populair. Steeds meer boeren kijken of het verwerken van eigen melk een nieuwe tak binnen het bedrijf kan zijn.
 Boerenkaas maken populaire cursus (nieuweoogst.nu)

Cursus Boerenkaas maken bij het Dairy Training Centre in Oenkerk is erg populair. Steeds meer boeren kijken of het verwerken van eigen melk een nieuwe tak binnen het bedrijf kan zijn.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
Koeienpraat
Er wordt veel te makkelijk gedacht over neventak beginnen. We moeten als sector oppassen dat dit door de politiek niet gezien wordt als een oplossing om wel een fatsoenlijke boterham te verdienen.
+2
dwers
Als boeren zelf weer gaan kazen zijn we weer terug bij af.
Dat melk van goede kwaliteit moet zijn voor kaas hoorde ik laatst ook van kaasmakerij, iedereen zegt wel melk is melk weide of stal.
Toch schijnt het zo te zijn dat in de zomer door weidemelk/vlog, het kazen beter te willen dan bij melk uit kuil/mais daar zijn toevoegingen nodig om het proces van kazen te doen slagen, zal ook wel niet voor niets zijn dat RFC weer strenger is op boterzuur.
Piet1960
@dwers Zelfkazen met weidemelk werkt het mooiste. Kaas is zachter en smaak is beter. In het verleden durfden zelfzuiveraars vaak geen bierbostel of mais te voeren vanwege smaak. Gebeurd nu wel regelmatig.
+1
Druk
@dwers
Kaasmaken is 1, je product verkopen is 2. De kansmakende boeren zoeken voor de verkoop toch weer de echte zuivelverkopers zoals Zijerveld c.s. Die zuivelverkopers kunnen onmogelijk al die verschillende merkkazen met meerwaarde verkopen. Dus mooi geprobeerd, maar eindigt in schoonheid en met verlies.
+1
hans1980
Geschiedenis herhaald zich, na melkquotum begonnen ook veel boeren hiermee
+1
dewittemotor
Nee, met z'n alle lekker aan RFC leveren, daar de hele tijd op kafferen, en elke maand maar kijken hoeveel je beurt. Echte topondernemers die melkveehouders, proest
+1
dewittemotor
Daarbij als je echt denkt dat die topline zuivel ook maar enig succes wordt snap je er niet veel van.
Binnen niet al te lange tijd gaan de supermarkten gewoon de dagelijkse zuivel rechtstreeks inkopen bij goed georganiseerde zelfzuivelaars uit de streek. Dat gaat de Topline worden en niet een of ander stroompje melk van de megaverwerker RFC, waar vorige week nog de dode vissen in de beek dreven en die doodleuk op TV verklaren, dat het allemaal dezelfde melk is die in de verschillende verpakkingen verdwijnt.
Bij de groenten en fruit gebeurt het al zo. Alle schakels overslaan en rechtstreeks van de teler naar de super heen. Dat zijn de grondkopers hier.
Zuivel gaat zelfde kant op. Grotere melkveebedrijven die hun zuivelprodukt rechtstreeks aan de super gaan leveren. Een rendabele thuismarkt krijgt RFC nooit meer, deze is over tien jaar compleet ingenomen door de boer zelf.
En dat is zo, omdat de consument dat dolgraag wil
Druk
@dewittemotor
We hebben hier in de omgeving o.a. Kaaslust in Veenhuizen en De Fryske in Oudemirdum, allemaal Planet Proof Plus. Ik geloof niet dat de consument die prijs voor de kaas wil betalen om daar dagelijks hun brood mee te beleggen.
De supermarkt wil wel verscheidenheid in hun koelvitrine, maar ook weer niet teveel van die dure kaassoorten.
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden melk , dairy en boerenkaas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!