Rauwe melk.

Beste discussieleden: Consumptie van rauwe melk wordt in verband gebracht met gezondheidsrisico's voor de mens, onder meer bacteriologische besmettingen. Er komen echter ook steeds vaker aanwijzingen voor gezondheidsbevorderende effecten, bijvoorbeeld bij mensen met een allergie. Het praktijknetwerk "Rauwemelk.net''heeft en website ontworpen om geïnteresseerde boeren en burgers van informatie omtrent rauwe melk te voorzien. Zo staan er ook bedrijven op die rauwe melk verkopen.

Bron: Veeteelt november 1 blz 77.

Website: [www.rauwemelk.net]
anonymous_35

Reacties

boersalland
Wat wil U hier mee zeggen Wim?
Wimsumar
Beste BoerSalland: Aanvankelijk alleen ''ter kennisneming geplaatst''. Nu de eerste reacties zijn gegeven, geeft het me een dubbel gevoel, immers, in het kader van voedselveiligheid en gezondheidsrisico's is het maar beter ten allen tijde te adviseren voedsel en dus ook melk, niet rauw te gebruiken.
N.B.: Ik heb 't zelf ook niet zo op rauw.
anonymous_13
Het staat wel vast dat door het bewerken van de melk een aantal positivieve werkingen van melk verdwijnen. Maar ook het risico van bacteriele vervuiling wordt daarmee voorkomen. In de moderne wereld van declaimcultuur kan je volgens mij niet het risico lopen dat er ook maar iets mis is. Het kan je financieel de kop kosten.
anonymous_8
Of gewoon een 'schoon' product afleveren
frank b
Maar hoe schoon is schoon? Kiemgetal van 0 tot1 bijv.?
Farmer_
Kun je rauwe melk met UV-licht steriel maken?, UV-licht dood alle bacterien.
cs-agrar
dus ook de goeden
euroknaller
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> dus ook de goeden

Idd CS, misschien is het juist de truc om melk te produceren met meer goede dan kwade bacterien zodat het op die manier gerust "rauw" geconsumeerd kan worden. Yoghurt is (hoe vreemd het ook klinkt) ook 1 en al bacterien maar wel een pak vol met goede bacterien en daardoor supergezond
Wimsumar
Beste Farmer: Inderdaad is U.V.-desinfectie al een veelvuldig toegepaste techniek, vermoedelijk is de lichtdoorlatendheid van melk te beperkt om hiervoor toe te passen. ( Drinkwater en ''heldere''vruchtensappen kan wel).
Ik heb de vraag voorgelegd bij een bedrijf dat in deze techniek is gespecialiseerd. ( wordt vervolgd, hoop ik).

[www.lenntech.nl]

Curieus: Kasgroente: [www.stichtingmilieunet.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/11/2010 10:33 door Wimsumar.
Farmer_
Dacht ik ook al dat de lichtdoorlatendheid een probleem is, dan een zware lamp en weinig liters/Min., ik heb die lampen al jaren op de(eigen water)leiding en vindt het een goede investering.
Farmer_
Westfalia heeft al iets dergelijks voor UV behandelde kalver melk;

[www.westfalia.com]

[www.intmp.com]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/11/2010 14:31 door Farmer.
Farmer_
Het kan schijnbaar wel met UV-licht, kun je melk verkopen vanaf boerderij.

CHEMICAL AND BIOLOGICAL ENGINEERING DEPARTMENT SEMINAR SERIES
Decontamination of Milk by Pulsed UV Light and
Infrared Heating
Presented by: Dr. Kathiravan Krishnamurthy, Alabama A&M University
Time: Wednesday, October 29; 3:15 – 4:30 pm
Location: Perlstein Hall Auditorium
Abstract
Food-borne diseases are estimated to cause approximately 76 million illnesses, 325,000
hospitalizations, and 5,200 deaths annually in the United States leading to several billion dollar
loss. Conventionally, heat treatment is used for inactivation of pathogenic and spoilage
microorganisms in food. Increased consumer demand for fresh-like foods and industries’ thirst to
minimize the total cost of food processing, propel researchers to investigate the efficacy of
various novel food processing technologies for enhancing food safety. Currently, the efficacy of
high pressure processing, pulsed UV light, pulsed electric field processing, infrared heating,
microwave radiation, pulsed electric field, magnetic field, and ohmic heating are being
investigated by researchers around the world. This presentation will be focusing on the efficacy
of pulsed UV light and infrared heating for inactivation of Staphylococcus aureus (a pathogenic
microorganism) in milk.
Pulsed UV light refers to the broad-band spectrum in the wavelength range of 100 to 1,100 nm. It
is proved to inactivate microorganisms up to six times faster than continuous UV light. In this
study, pulsed UV light completely inactivated Staphylococcus aureus in milk. Pulsed UV light is
also proved to reduce milk allergens and increase vitamin D content. Therefore, pulsed UV light
can serve as a potential milk pasteurization technique which can: i) inactivate milk allergens, ii)
inactivate pathogenic microorganisms, and iii) enhance vitamin D content.
The inactivation mechanism of pulsed UV light was also investigated using transmission electron
microscopy and Fourier transform infrared spectroscopy in order to better understand the
process. The results indicated that pulsed UV light treatment can effectively inactivate
Staphylococcus aureus. Even a 5-sec exposure to pulsed UV light resulted in structural damages
(damage to the cell wall, cytoplamic membrane damage, leakage of cellular contents) to the
bacterial cell.
Far-infrared radiation (3 to 1,000 ?m) can be successfully used for inactivation of pathogens, as
the absorption of energy by microorganisms and food components is high in this region. Infrared
heating of milk resulted in up to 8.41 log10 CFU/ml reduction in the population of Staphylococcus
aureus. Therefore, infrared heating can also be potentially used for milk pasteurization. Infrared
heating is proved to be cost effective as it can reduce the energy consumption up to 44% for
various food products compared with conventional heating.
In conclusion, the results showed that pulsed UV light and infrared heating can be potentially
used for milk pasteurization with further optimization. These technologies are also expected to be
effective against various pathogenic microorganisms present in other food products.



[www.iit.edu]

" In this
study, pulsed UV light completely inactivated Staphylococcus aureus in milk. Pulsed UV light is
also proved to reduce milk allergens and increase vitamin D content. Therefore, pulsed UV light
can serve as a potential milk pasteurization technique which can: i) inactivate milk allergens, ii)
inactivate pathogenic microorganisms, and iii) enhance vitamin D content. "

Uv licht vernietigd compleet Staphylococcus aureus in melk en kan daarom gezien worden als een potentieele manier om te pasteuriezeren, het maakt melk allergieen inactief, maakt pathogenic microorganisms inactief en verhoogd vit. D

Dit is best wel intressant.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/11/2010 14:59 door Farmer.
Farmer_
UK dairy sector eyes energy saving pasteurisation alternative to extend milk shelf-life
By Oliver Nieburg, 02-Jul-2010

Related topics: Processing

Ultraviolet light technology will be touted as an environmentally friendly alternative to heat pasteurisation for milk in an Industrial Energy Efficiency Accelerator (IEEA) report due in the coming weeks.

Dairy UK, in collaboration with the Carbon Trust, recently held workshops to discuss alternatives to the energy consuming thermal process used for milk pasteurisation. Dairy UK environment manager Fergus McReynolds told DairyReporter.com that the most viable substitute could be UV pasteurisation.

This alternative subjects milk to precise frequencies of wave lengths of light to interact with DNA and stop its ability to reproduce. The advantages and drawbacks of the new technology have been seen by this publication ahead of the IEEA’s report.

Why Ultraviolet?

Though exact efficiency savings of UV technology will be detailed in the report, it is anticipated that the UV alternative will consume less energy than the existing heat technique.

UV technology has been used in other industries for photo purification of wine, sugar syrups and fruit juices and also as a final sterilization process in large scale water treatment facilities.

It has also been used for milk pasteurisation in South Africa on a limited scale allowed by local authorities and was trialled in the US where it was found to increase milk shelf-life by 30 per cent, according to Dairy UK.

It is believed that the process would involve minimal plant modification as existing pipework can remain relatively unchanged and the only consumable needed is electricity. Large scale equipment has already been manufactured for other industries and incorporated into factories.

The technique is also considered fairly well researched and the effects on microbial levels within milk are believed to be understood and have been compared with thermal techniques.

It has been suggested that UV technology could be used simultaneously with thermal pasteurisation to increase shelf-life without amending legislation. McReyolds said this could allow dairies to incorporate UV equipment gradually.

Limitations

The Dairy UK environmental spokesperson warned further trials were needed as there are no commercial demonstrations of UV milk processing to date. He added that, since current UK food safety regulations only permits pasteurisation by thermal means, it could be some time before the technique is used as the sole process for destroying pathogens in raw milk. It may even require EU approval, he said.

The required dosage needed in order to pass through entire opaque liquid is also uncertain and it has been suggested that a control system to cater for changing the exposure with specific grades will be required.

There would undoubtedly be cost implications in existing systems, but it is at this stage unclear whether potential energy savings could outweigh removal costs. The report will give an indication of the cost of removing obsolete machinery.

Other alternatives

Microwave and pulsed electric field pasteurisation will also be explored in the IEEA’s report. While industrial microwaves are used throughout the industry, it is believed that unless the carbon associated with electricity could be reduced, the process would use more energy than the current system.

Pulsed electric field technology is a cold sterilisation process where bacteria and spores are destroyed by polarizing and stretching them to destruction or through their electrical breakdown. The product has been commercially available for the pasteurisation of fruit juices, but McReynolds said the process could be very costly to implement.

[www.foodproductiondaily.com]

"It has also been used for milk pasteurisation in South Africa on a limited scale allowed by local authorities and was trialled in the US where it was found to increase milk shelf-life by 30 per cent, according to Dairy UK. "

Melk pasteurizering met UV-licht is op beperkte schaal ingezet in Zuid-Afrika en onderzocht in de US, de houdbaarheid nam toe met 30%
Veenprut
Beste Wim, nog reactie gehad?
Wimsumar
Beste Edwin2: Helaas, geen antwoord ontvangen
Veenprut
Ik vind dit wel een hele goeie vraag! Maar als zuivelaar kan ik me niet voorstellen dat dit mogelijk is, zou enorm veel energie schelen om niet te hoeven pasteuriseren en dat zou de industrie dan ook al lang ontdekt hebben.
Ik heb ook wel ervaring met water UV behandelen.
Ben wel benieuwd of Wim nog een ander antwoord krijgt!
Wimsumar
Beste Edwin2: Helaas nog geen antwoord ontvangen.
anonymous_400
Ik drink al meer dan 50 jaar rauwe melk en ben er nog nooit ziek van geworden.
klaas de b
Idem dito. Maar ik verkoop het toch liever niet.
anonymous_448
totdat je het dubbele ontvangt per liter!Eerst maar eens een bv opstarten voordat ik hier aan begin. Ik drink de pure romige melk van eigen koeien alleen rauw, de rest vind ik niet lekker! Vooral 's zomers met warm weer is het overheerlijk!
cs-agrar
ik ook, nou ja, niet zo lang als jou hoor Aldert, da's biologisch niet mogelijk van mijn kant.
Dat lichtblauwe water uit die pakken is niet naar binnen te krijgen!
Verkoop is voor eigen risico, maar nooit klachten gehad en buurman zweert erbij. (het positieve zweren he)
Jan S
😀
arie.j
Melk is volgens voedingsdeskundigen eigenlijk niet goed voor katten, katten schijnen geen lactose te kunnen verteren.
Wimsumar
Beste Arie.J e.a.: Inderdaad, daarom bevat ''kattenmelk''een lager lactosegehalte ( om maag- en darmklachten (diarree) te voorkomen)
P.S.: Deftige dames gaan er van ''spinnen en miauwen''.:[katten.startpagina.nl]
anonymous_100
Onze wim tussen de poesjes?
anonymous_78
>>Melk is volgens voedingsdeskundigen eigenlijk niet goed voor katten, katten schijnen geen lactose te kunnen verteren.

iedere dag krijgen 5 katten hier een halve liter melk , penciliene melk en biest de oudste is een jaar of 9 als er hier 1 sterft komt het bijna altijd van een auto die sneller is als de kat
Farmer_
Melkauto?
Husqvarna
Bij ons reed de veearts/dierenarts de hond dood, hij kon er niets meer aan doen, was overigens een ouwe dove hond, maar diezelfde dierenarts wou hem daarvoor nooit een spuitje geven dat wou ie liever niet

Maar de katten hebben ook hier nog nooit geklaagd over de melk/biest/penicillinemelk/zure melk of wat dan ook, misschien dat er eigenlijk wat water bij moet, maar dit zijn natuurlijk ook niet de standaard-huiskatten die de hele in huis zitten de vreten, die van ons die jagen en rennen nog
anonymous_8
Dus jij moet ieder week een paar koeien penicilline spuiten om de katten aan het drinken te houden...
Wimsumar
Beste MArcster: Een walgelijke opmerking van u.
anonymous_8
Het wordt voor velen nog een hele puzzel als het antibioticagebruik echt aan banden wordt gelegd...
Wimsumar
Beste Marcster: Antibioticumgebruik is altijd al een hele puzzel geweest. Immers, vaak is de soort en type van de verwekker van de aandoening niet bekend. Desondanks worden door de inzet van ''multifunctionele'' en/of cocktails van antibiotica meestal goeden bestrijdingsresultaten geboekt. Helaas is snel ingrijpenbij ontstekingen vaak gewenst waardoor onderzoek naar de exacte verwekker + bestrijdingsmiddel vaak ontbreekt.
cs-agrar
die katten van jou zijn gewoon wandelende chemoboxen met die pen. melk! vindt je het gek dat ze oud worden, elke bacterie of virus die ook maar denkt aan de kop op steken is al gesloopt voordat ie in de maag is!
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: En zo is het fabeltje dat de kat of de hond van de buren ziektes overbrengt ook weer ''busted".
anonymous_8
Inderdaad. Het zijn meestal de eigen honden die de boosdoener zijn. Een nieuwe hond staat vaak aan de wieg van een Neospora-storm
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden melk en burgers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!